(Ne)obyčejní poslové jara – na co je pampeliška, kopřiva a medvědí česnek

28. 3. 2024  |  Věra Keilová

Je tady jaro a s ním i oblíbené jarní byliny se silným detoxikačním a regeneračním účinkem. Co o nich ještě nevíte a jak je nejlépe využít? Zeptali jsme se bylináře Martina Kolára.

Jak jednoduše využít v jídelníčku pampelišku a co všechno umí?

Pampeliška se již od středověku používala k podpoře vylučování vody z těla, při revmatismu a zánětech kloubů. V těžkých dobách, např. během světových válek, se z praženého pampeliškového kořene vyráběla náhražka kávy. Při nedostatku potravin se doporučovalo jíst pampeliškové listy, které obsahují mnoho výživných látek a jsou ideální do osvěžujících jarních salátů. Výčet ozdravných účinků pampelišky je opravdu dlouhý: pomáhá při cukrovce, zánětech močových cest, ledvinových kamenech, podporuje činnost jater, žlučníku, žaludečních šťáv a slinivky, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, zlepšuje funkci lymfatického systému, upravuje zácpu, dnu i ekzémy. Léčba rakoviny pomocí pampelišky je samostatnou kapitolou. 

Vědecké studie prokázaly účinek extraktů z listů a kořene při rakovině… 

Nejen na jaře je výborný pampeliškový čaj, který tělo zbavuje usazených jedů a toxinů — pampeliška očistí játra, ledviny i klouby. Jednu polévkovou lžíci omytého nasekaného čerstvého nebo usušeného kořene pampelišky krátce povaříme ve ¼ litru vody, necháme 10 minut odstát a pijeme 3x denně. Pokud chcete zachovat maximum účinných látek, můžete také užívat šťávu z kořene pampelišky, a to 3x denně 2 čajové lžičky. Očistná pampelišková kúra trvá 2—3 týdny. Také si můžete vyrobit výborný pampeliškový med.

Kopřivu považujeme za plevel, ale i ona dokáže zázraky. Jak si k ní najít na jaře cestu a využít ji?

Kopřivy bývaly v minulosti velmi oblíbenou potravinou. Nejčastěji se z nich vařila hustá polévka, pudink, placky či pivo. Dodnes se čerstvé kopřivy přidávají např. do velikonoční nádivky nebo se upravují jako špenát. Velmi populární je sběr semínek, která se následně po troškách přidávají do salátů, jogurtů, smoothie a dalších pokrmů. Co se týče sběru ostatních částí kopřivy, list sbíráme časně z jara až do května. Kořen můžeme vykopat i na podzim. Kopřivový odvar se používal od nepaměti zejména proti dně a revmatismu, k upravení menstruace, povzbuzení tvorby mateřského mléka, léčení ekzémů nebo pro podporu růstu vlasů. K zastavení krvácení z nosu se namáčel tampon v kopřivové šťávě. 

Ideální je jarní ozdravná kúra na pročištění krve. Polévkovou lžíci čerstvých nebo sušených listů přelijeme ¼ litrem vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Scedíme a pijeme 2—3x denně po dobu 2—3 týdnů. Může se pít i během roku při únavě, chudokrevnosti nebo zánětech močových cest. Oteklým a unaveným nohám můžete dopřát kopřivovou koupel. Zhruba dvě hrsti čerstvých nebo sušených kopřiv namočíme přes noc do 5 litrů studené vody. Druhý den nálev přivedeme k varu a poté celý obsah nalijeme do lavoru, kde v příjemně horké vodě koupeme nohy 20 minut. Chcete-li do zahrady přilákat motýly, nechte jim někde v koutě růst pár kopřiv, které slouží jako potrava housenkám baboček.

Trojici nejzajímavějších jarních bylin doplňuje medvědí česnek. Kde ho najdeme, co umí a jak ho konzumovat?

Česnek medvědí nejčastěji najdeme na vlhčích, stinných místech, tedy v lužních a listnatých lesích, kolem potoků a na úpatí svahů. Medvědi ho vyhledávají po zimním spánku, aby si zlepšili trávení, tak pozor, abyste na nějakého probuzeného chlupáče nenarazili. Medvědí česnek lze přidávat do pomazánek, salátů, polévek, másla nebo se z něj vyrábí pesto. Nejlepší je však použít jej čerstvý a nakrájet ho přímo do hotového jídla, aby se zachovalo co nejvíce prospěšných látek. Velmi účinná je tinktura z medvědího česneku, která se používá např. před a po odstranění amalgámových zubních výplní, aby z těla odvedla těžké kovy. Preventivně působí proti nemocem srdce a krevního oběhu, posiluje zažívací funkce a vyhání z těla různé parazity. 

Přišla věda v souvislosti s touto trojící bylin v poslední době s něčím novým?Velmi zajímavé jsou výsledky studie, která zkoumala protinádorové a anti metastatické účinky kopřivy na rakovinu prsu, nejrozšířenějšího nádorového onemocnění u žen. 

U medvědího česneku bylo vědecky potvrzeno to, co jako bylináři víme již dlouho: antimikrobiální aktivita sirných sloučenin obsažených v česneku je vysoká a poradí si i s bakteriemi jako Escherichia coli, Staphylococcus aureus či kvasinkami rodu Candida. Při zkoumání látek z pampelišky byly zase objeveny slibné kardioprotektivní účinky při léčbě následků infarktu myokardu.

Foto: Martin Kolár