Vedlejší produkt výroby elektřiny jako výživový doplněk pro zvířata? Expertka na výživu koní Denisa Tichá přišla s myšlenkou podávat biouhel neboli char koním jako pomoc s čím dál častějšími trávicími obtížemi.
Účinky tohoto rostlinného uhlí na trávicí trakt koní ověřila Tichá s kolegy jako první na světě hned v několika studiích. Zjištění pak přetavila ve start-up Živý uhlík a hotový produkt nabízí českým a slovenským chovatelům.
Podle francouzské studie z roku 2015 je 47 % úmrtí koní spojeno s trávicími obtížemi. Denisa Tichá s kolegy aktuálně dokončuje studii z českého prostředí. Zjistili, že nějakou formou trávicích obtíží trpí každý rok až 40 % všech koní a v polovině případů se navíc obtíže pravidelně vrací každý rok. “Trávicí potíže u koní se objevují nejčastěji na jaře a na podzim kvůli přechodu ze sena na čerstvou pastvu, a naopak. Koňské střevo nemá rádo rychlé změny v krmení,” objasňuje Tichá, jež studuje doktorské studium na fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů na České zemědělské univerzitě (ČZÚ).
Na nápad využití biouhlu neboli charu přišla doktorandka při diskuzi s doktorem Miroslavem Jochem, který jim surovinu představoval na přednášce. Char vzniká spalováním biomasy a používají ho zejména zemědělci či zahrádkáři k vylepšování vlastností půdy. Využití u zvířat je poměrně novou myšlenkou, která si získává popularitu v posledním desetiletí.
“Biouhel se ve střevě chová podobně jako aktivní uhlí – váže na sebe škodlivé látky a plyny. Díky svému vysokému pH také snižuje kyselost ve střevě a zároveň obohacuje vznikající výkaly o uhlík, který se potom dlouhodobě ukládá v zemi,” popisuje Denisa Tichá. Využívání biouhlu v potravě zvířat je proto dvojitá výhra: z výkalů zvířat se do atmosféry uvolňuje podstatně menší množství oxidu uhličitého, uhlík se naopak při hnojení zvířecími výkaly dostane zpět do půdy.
Zvířatům přitom stačí přidat černé uhlíky do krmení dvakrát ročně, nejlépe fungují jako prevence. Denisa Tichá se proto snaží o osvětu. “Naší vizí je snížení počtu každoročně nemocných koní, kteří trpí některou z poruch trávení. Cítíme, že tento problém začíná opravdu intenzivně vnímat už téměř celá komunita chovatelů koní,” říká Tichá. Častější obtíže jsou podle ní spojené s větší oblibou chovu koní mezi laickou veřejností, která občas nemá potřebné informace o stravování koní. Některé studie také upozorňují na souvislost trávicích obtíží s větším užíváním umělých hnojiv a jiných chemikálií v zemědělství.
Vlastnosti a kvalita rostlinného uhlí se prudce liší podle vstupní suroviny. V Česku Tichá našla zatím jediného dodavatele, který může zaručit konzistentní kvalitu biouhlu a zároveň vlastní licenci k využívání této suroviny pro zvířata. Je jím severočeská společnost Devrakom, která pod názvem Dr. Uhlí prodává biouhel pro využití v zahradách i u zvířat.
Na e-shopu Živého uhlíku aktuálně v nabídce svítí jen jeden produkt, to je ale podle slov mladé podnikatelky teprve začátek. Tichá se svými dvěma společníky plánuje vývoj komplexnějších produktů pro koně i jiná hospodářská zvířata. “Velkou část energie současně věnujeme i vývoji a testování produktů pro pejsky a kočičky. U nich je totiž téměř nemožné podávat uhlí samotné, je proto potřeba vytvořit produkt s komplexní recepturou, která bude jednak zdraví prospěšná, ale zároveň bude i mazlíčkům chutnat,” popisuje.
Živý uhlík prý občas užívají i sami někteří chovatelé. Doplněk stravy pro lidi však Tichá zatím neplánuje kvůli náročnosti uvedení takového produktu na trh.
Denisa Tichá se těší i na rozšíření produktu na zahraniční trhy. “V souvislosti s naší vizí ale cítíme, že nejprve chceme pomoci zejména chovatelům v České republice a na Slovensku, potom se můžeme soustředit i na další trhy,” uzavírá.
Foto: Živý uhlík