Dánská společnost Too Good To Go zahajuje své působení v Česku spoluprací s 60 lokálními podniky. V první fázi tak propojuje Prahu s globální komunitou více než 95 milionů uživatelů a 160 000 partnerů.
Společnost Too Good To Go, provozující největší světové tržiště s přebytky potravin, oznámila vstup do Česka a začíná spuštěním v Praze. Spolupracuje s více než 60 místními podniky, včetně cukrárny Myšák, Hilton Old Town Prague a Costa Coffee, cílem je zachránit dobré jídlo před vyhozením.
Pomocí aplikace Too Good To Go budou moci uživatelé zachraňovat takzvané Dobrovaky, které budou nabízet velký výběr přebytků potravin z restaurací, pekáren nebo obchodů, a to za sníženou cenu přímo od pražských gastro provozů.
Obchodní model společnosti Too Good To Go je výhodným řešením pro planetu i lidi, také generuje zisk. Podniky mohou ze svých přebytků vytěžit přidanou hodnotu a bojovat proti plýtvání potravinami, zároveň si lidé mohou užívat kvalitní jídlo za skvělou cenu a přitom přispívat ke hmatatelné změně, která pomůže účinně bojovat proti změně klimatu.
Od svého uvedení na trh v Dánsku v roce 2016 pomohla společnost Too Good To Go ušetřit více než 330 milionů jídel, což odpovídá zamezení vzniku 891 miliard kilogramů CO2, 267 miliard litrů zbytečně spotřebované vody a 924 milionů m2 půdy ročně.
„Právě jsme zahájili naši cestu v Česku se silnými partnery a stejně silným odhodláním naplnit naše poslání: inspirovat a povzbudit všechny ke společnému boji proti plýtvání potravinami. V Too Good To Go chceme pomáhat lidem a našim oblíbeným místním značkám přispět ke zdravější a zelenější planetě,“ říká Pavol Dzurjanin, Country Director pro Česko.
Too Good To Go přivádí každý den tisíce uživatelů do partnerských obchodů, kaváren a restaurací a pomáhá tak budovat vztahy s novými zákazníky a zároveň nabízí pozitivní zákaznickou zkušenost tím, že zachraňuje dobré potraviny před plýtváním a má pozitivní vliv na komunitu a planetu.
Partneři shromažďují své neprodané přebytečné potraviny, aby je prodali v takzvaných Dobrovacích za sníženou cenu. Už jen záchranou 1 Dobrovaku (1 kg potravin) lze eliminovat 2,7 kg emisí CO2, 810 litrům zbytečně spotřebované vody a 2,8 m2 půdy ročně.
Podle dat Eurostatu za rok 2023 se v Česku ročně vyhodí téměř miliarda kilogramů potravin. Na jednoho obyvatele tedy připadne 91 kilogramů potravin. Další studie ukazuje, že nejvíce se plýtvá ovocem, zeleninou a pečivem.
Problém plýtvání potravinami přesahuje ekonomickou stránku věci a také přispívá k 10 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Podle projektu Drawdown je snížení plýtvání potravinami krokem číslo jedna, kterým lze přispět k řešení změny klimatu.
Akademie věd ČR upozorňuje, že podle Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) se každý rok na celém světě vyhodí až jedna třetina vyprodukovaných potravin, což je asi 1,3 miliardy tun. Na jednoho Evropana i podle této studie připadá přibližně 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok, více než polovinu mají na svědomí domácnosti. Fakt, že se na plýtvání jídlem podílejí v tak velké míře domácnosti, je alarmující, na druhou stranu je zřejmé, že jednotlivci mohou svým přístupem doma plýtvání výrazně omezit.
Foto: Too Good To Go