Zavařování rozhodně nepatří do doby, kdy jsme trávili prázdniny u babiček. Existuje mnoho důvodů, proč se tradiční konzervování vyplatí i dnes, od omezení odpadu, úspory peněz až po uchování sezónních produktů.
Web o udržitelnosti Treehugger upozorňuje na renesanci do jisté míry zapomenuté kratochvíle našich babiček. Zavařování, ať už jde o výrobu ovocného džemu nebo nakládání okurek, je opět trendy, a to z mnoha důvodů. Čím dál tím víc lidí začíná chápat jeho význam při zpracování sezónních produktů, aby si je mohli užívat po celý rok. Zde jsou některé z důvodů, proč se zavařování lidé věnují.
1. Téměř nulový odpad
Skleněné nádoby a šroubovací víčka můžete za rok zase použít. Pokud používáte zaklapávací víčka, budete potřebovat nová, stejně tak těsnící gumičky.
2. Uchování přebytků
Ovoce a zelenina jsou nejlepší, když se konzumují čerstvé. Pokud ale máte přebytky, zavařování vám umožní uchovat úžasnou chuť jahod nebo broskví na později, sníte je třeba až uprostřed zimy.
3. Víte, co jíte
Když zavařujete doma, víte, co do sklenic dáváte. Většina receptů vyžaduje minimum přísad – jen ovoce, cukr a citron na džemy a ocet, sůl a koření na okurky. Nemusíte si dělat starosti s nadbytečným sodíkem nebo dalšími „přísadami“, které jsou v zavařeninách zakoupených v obchodě.
4. Edukace dětí
Mnoho dětí si myslí, že jídlo pochází jen ze supermarketu. Při zavařování jim můžete vysvětlit, že určité potraviny přirozeně rostou a dozrávají v určitých ročních obdobích. Vezměte je na sběr ovoce, což je zábavná rodinná aktivita, a pak vám mohou pomoci i při zavařování.
5. Podpora farmářů
Ovocné farmy se samosběrem, nebo si můžete také koupit velké koše produktů přímo od farmářů. To jsou zdroje ovoce a zeleniny, pokud nemáte vlastní zahradu. Menší množství prodávaná v obchodech bývají mnohem dražší. Nákupem a zavařováním doma snížíte celkový počet kilometrů, které vaše jídlo urazilo, aby se dostalo na váš stůl, a tím jeho uhlíkovou stopu.
6. Úspora peněz
Zeptejte se svého farmáře, zda můžete získat levnější ovoce, které je třeba mírně poškozené nebo „ošklivé“. Každoročním opětovným používáním stejných skleněných nádob budete mít minimální náklady na materiál. Cena ani kvalita se pak nedá s tou „supermarketovou“ srovnávat.
7. Dokonalý dárek
Lidé domácí zavařeniny, džemy a nakládané okurky milují, což z nich dělá perfektní dárek. Pokud chcete být originální, jako nečekaný, ale vítaný svatební dárek můžete novomanželům připravit obrovský koš plný domácích džemů a zavařenin.
8. Potravinová nezávislost
Na uchovávání potravin pro budoucí spotřebu a vědomí, že jsou vždy k dispozici, je něco uklidňujícího. Dobrý nápad je minimalizovat svou závislost na korporátních potravinách. Obsah sklenice se nezkazí v případě nečekaného výpadku proudu.
9. Selský rozum
Zavařování se dostalo na vedlejší kolej teprve za dob minulé generace. Lidé si museli z nutnosti uchovávat jídlo po celá staletí. Nyní jsme se stali závislí na globálním potravinovém systému, kdy se vozí nesmyslně jídlo přes půl planety a my už víme, že taková praxe je do budoucna vskutku neudržitelná.
Foto: Daniel Dočekal. ilustrace (DALL E 3)