Mikroplasty jsou všude, ale některé potraviny nás před nimi mohou chránit

25. 6. 2025  |  Jan Handl

Vědci zjistili, že potraviny obsahující antokyany mohou chránit před účinky mikroplastů. Jsou například v borůvkách, ostružinách a červeném zelí.

Mikroplasty jsou v jídle, vodě a dokonce i v našem těle. Tyto drobné plastové částice jsou spojovány s vážnými zdravotními problémy, včetně ohrožení reprodukčních schopností. Nový výzkum podle magazínu Happy Eco Times naznačuje, že přírodní sloučeniny obsažené v některých potravinách mohou nabízet určitou ochranu. 

Vědci totiž zjistili, že antioxidanty v ovoci, zelenině a ořeších mohou působit proti některým škodlivým účinkům mikroplastů. Tyto sloučeniny by mohly pomoci chránit reprodukční zdraví snížením rizika zánětu, vyrovnáváním hladiny hormonů a prevencí poškození orgánů souvisejícího s mikroplasty.

Mikroplasty byly zjištěny v mateřském mléce, placentách, varlatech a nenarozených plodech. Obsahují škodlivé chemikálie, jako je BPA, ftaláty a těžké kovy, které jsou spojovány s vážnými zdravotními riziky, včetně neplodnosti a zvýšeného rizika rakoviny a srdečních onemocnění.

Borůvky a zelí

Vědci nyní zkoumají, jak mohou antioxidanty – sloučeniny nacházející se v rostlinách – pomoci těmto škodlivým účinkům čelit. Jedna skupina antioxidantů, antokyany, se jeví jako obzvlášť slibná. 

Antokyany jsou příčinou zářivé barvy mnoha druhů ovoce a zeleniny, včetně borůvek, červeného zelí a ostružin. Bylo prokázáno, že tyto sloučeniny snižují oxidační stres a záněty, zlepšují hormonální rovnováhu ochranou hormonálních receptorů před plastovými chemikáliemi a zvyšují produkci a kvalitu spermií.

Konzumace stravy bohaté na antioxidanty může pomoci škody způsobené mikroplasty minimalizovat. Mezi nejvhodnější potraviny, které byste měli zařadit do svého jídelníčku, patří:

Borůvky, ostružiny a maliny obsahují antokyany, které mohou pomoci jsou protizánětlivé a podporují reprodukční zdraví.

Listová zelenina, například špenát, kapusta a mangold, obsahují vysoké hladiny antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat s oxidačním stresem způsobeným mikroplasty v těle.

Mandle, vlašské ořechy a chia semínka jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny a antioxidanty, mohou zlepšit hormonální rovnováhu a snížit riziko zánětu.

Citrusové plody (pomeranče, citrony a grapefruity) obsahují vitamín C, další silný antioxidant, který pomáhá chránit tělo před toxickým poškozením.

Brukvovitá zelenina jako brokolice, růžičková kapusta a květák obsahuje sloučeniny, které pomáhají detoxikovat škodlivé chemikálie, včetně těch, které se nacházejí v mikroplastech.

Foto: Daniel Dočekal, ilustrace (Midjourney)