Obsah
Co s tím? To je otázka, kterou se snaží vyřešit řada vědeckých týmů. Na jedno z možných řešení před časem upozornil student akademie výtvarných umění v Reykjavíku, Ari Jóns. Navrhl totiž biologicky rozložitelnou lahev, kterou je možné dokonce i sníst. Unikátní láhev z agaru pak představil na přehlídce DesignMarch v islandské metropoli.
Agar je přírodní rosolovitá hmota získávaná z mořských řas, která se používá například v gastronomii. Po smísení práškového agaru s vodou vznikne rosol, který lze podle potřeby tvarovat.
Ari z ní vytvořil láhev, která má unikátní vlastnosti. Když se naplní tekutinou, láhev ztuhne a slouží jako běžný obal. Po vyprázdnění se pak přirozeně rozloží, popřípadě ji můžete dokonce i sníst.
Využití biologicky rozložitelných plastů je jednou z cest, jak množství plastového odpadu omezit. Velké naděje proto odborníci vkládají do vývoje biologicky rozložitelných lahví na bázi mořských řas, rostlinného bioplastu, jedlého plastu, želatiny či papíru.
Ari Jónsson není jediným, kdo prezentuje výhody biologicky rozložitelných obalů. Za pozornost stojí také projekt Algopack, malý podnik ve francouzském Saint-Malo, který vyrábí tuhou hmotu z odpadních hnědých řas, nebo londýnský tým Skipping Rocks Lab, který vytvořil koncept Ooho! – nádob na nápoje či jídlo.