Svůj jídelníček můžete celoročně obohacovat zeleninou, i když nemáte zahradu ani balkon. Stačí vám jen květináč v pokoji na parapetu a zvládne to úplně každý. Případně ZDE najdete zajímavý článek o pěstování mikrobylinek.
Pro začínající domácí pěstitele jsou pro začátek vhodná semena řeřichy. To je snad úplně nejsnadnější rostlina na pěstování. Stačí nádoba s čistou vodou, dejte do ní semena a během dvou dnů vám vyklíčí. Klíčky můžete přidávat do salátů nebo si na nich pochutnat jen tak.
Pokud různá semínka zeleniny necháte vyklíčit na misce se zahradnickým substrátem a trochu povyrůst, stáváte se pěstitelem microgreens. Takto můžete pěstovat více druhů rostlin, i hrášek, rukolu a brokolici. Mikrozeleninu můžete konzumovat už po jenom či dvou týdnech od zasazení. Zelený zázrak udělá z chleba s pomazánkou vitamínovou bombu.
Pro úspěšné domácí pěstování zeleniny a bylin je důležitá příznivá teplota a světlo. Nastudujte si, jaké podmínky vybrané druhy zeleniny potřebují, a vybírejte neexotickou zeleninu, které se u nás daří. Vhodné jsou salát, okurky, cukety, hrášek, ředkvičky, fazole a rajčata. Většina rostlin potřebuje přirozené světlo, takže truhlíky nebo květináče umístěte nejlépe na okenní parapet. Ideální je orientace na jih nebo západ, kam svítí slunce většinu dne.
Není radno podceňovat správný výběr nádob na pěstování. Buď můžete využívat tradiční květináče a truhlíky s půdou, nebo si založte hydroponickou domácí zahrádku. Jde o speciální typ pěstování, kdy se nepoužívá půda, ale systém rozvodu vody a roztoků se živinami. Hydroponické pěstování dokáže zrychlit růst rostlin až o 50 % v porovnání s rostlinami pěstovanými v půdě. Na sklizeň nebudete muset dlouho čekat.
Samozavlažovací květináče šetří čas, zeleninu není třeba pravidelně zalévat. Regulují množství vody, umožňují kořenům dýchat a o rostlinu se v podstatě starají samy. Ať už pěstujete v půdě nebo hydroponicky, využívejte hnojivo v eko kvalitě.
Obohacením možností produkce domácí zeleniny je re-pěstování, při kterém se využívají odřezky zeleniny. Například salát můžete jednoduše re-pěstovat oříznutím košťálu s několika lístky a ponořením na několik dní do vody do výšky zhruba 2 cm. Přilévejte vodu, pokud se odpaří. Až začnou rašit nové lístky, můžete salát přesadit do půdy.
Minizahrádka za oknemi šetří peníze, přináší skvělé jídlo bez chemie a taky dobrý pocit z toho, že aspoň do určité míry nezávislí na zelenině ze supermarketů.