Jak na domácí pěstování zeleniny: 4 tipy pro začátečníky

4. 7. 2023  |  Jan Handl
Foto: Daniel Dočekal, ilustrace

Svůj jídelníček můžete celoročně obohacovat zeleninou, i když nemáte zahradu ani balkon. Stačí vám jen květináč v pokoji na parapetu a zvládne to úplně každý. Případně ZDE najdete zajímavý článek o pěstování mikrobylinek.

Pro začínající domácí pěstitele jsou pro začátek vhodná semena řeřichy. To je snad úplně nejsnadnější rostlina na pěstování. Stačí nádoba s čistou vodou, dejte do ní semena a během dvou dnů vám vyklíčí. Klíčky můžete přidávat do salátů nebo si na nich pochutnat jen tak.

1. Mikrozelenina

Pokud různá semínka zeleniny necháte vyklíčit na misce se zahradnickým substrátem a trochu povyrůst, stáváte se pěstitelem microgreens. Takto můžete pěstovat více druhů rostlin, i hrášek, rukolu a brokolici. Mikrozeleninu můžete konzumovat už po jenom či dvou týdnech od zasazení. Zelený zázrak udělá z chleba s pomazánkou vitamínovou bombu.

2. Světlo je klíč

Pro úspěšné domácí pěstování zeleniny a bylin je důležitá příznivá teplota a světlo. Nastudujte si, jaké podmínky vybrané druhy zeleniny potřebují, a vybírejte neexotickou zeleninu, které se u nás daří. Vhodné jsou salát, okurky, cukety, hrášek, ředkvičky, fazole a rajčata. Většina rostlin potřebuje přirozené světlo, takže truhlíky nebo květináče umístěte nejlépe na okenní parapet. Ideální je orientace na jih nebo západ, kam svítí slunce většinu dne.

3. Jde to i bez půdy

Není radno podceňovat správný výběr nádob na pěstování. Buď můžete využívat tradiční květináče a truhlíky s půdou, nebo si založte hydroponickou domácí zahrádku. Jde o speciální typ pěstování, kdy se nepoužívá půda, ale systém rozvodu vody a roztoků se živinami. Hydroponické pěstování dokáže zrychlit růst rostlin až o 50 % v porovnání s rostlinami pěstovanými v půdě. Na sklizeň nebudete muset dlouho čekat.

Samozavlažovací květináče šetří čas, zeleninu není třeba pravidelně zalévat. Regulují množství vody, umožňují kořenům dýchat a o rostlinu se v podstatě starají samy. Ať už pěstujete v půdě nebo hydroponicky, využívejte hnojivo v eko kvalitě.  

4. Nevyhazujte odřezky

Obohacením možností produkce domácí zeleniny je re-pěstování, při kterém se využívají odřezky zeleniny. Například salát můžete jednoduše re-pěstovat oříznutím košťálu s několika lístky a ponořením na několik dní do vody do výšky zhruba 2 cm. Přilévejte vodu, pokud se odpaří. Až začnou rašit nové lístky, můžete salát přesadit do půdy.

Minizahrádka za oknemi šetří peníze, přináší skvělé jídlo bez chemie a taky dobrý pocit z toho, že aspoň do určité míry nezávislí na zelenině ze supermarketů.