Na začátku roku 2025 byly poprvé hodnoceny české restaurační řetězce v mezinárodním žebříčku The Pecking Order (TPO), který sleduje podmínky, v nichž jsou chována kuřata na maso. Výsledky ukázaly, že české společnosti výrazně zaostávají za svými protějšky ze Západu.
The Pecking Order posuzuje, jak firmy implementují standard European Chicken Commitment (ECC). Ten zahrnuje opatření, jako přechod na pomaleji rostoucí plemena, zlepšení podmínek v halách či humánnější způsoby porážky. Žebříček zahrnuje firmy z Francie, Německa, Itálie, Polska, Rumunska, Španělska a letos poprvé i z České republiky.
Informaci o žebříčku přinesl spolek Obraz – Obránci zvířat, která je v Česku mimořádně úspěšný v hájení práv zvířat. Podařilo se mu prosadit zákaz kožešinových farem a zákaz klecových chovů slepic.
Mezi nejhůře hodnocené řetězce na českém trhu patří McDonald’s, Starbucks a Ugo, které nezískaly ani bod. Naproti tomu řetězec Paul, provozovaný společností Lagardère Travel Retail, dosáhl se svými 50 % nejvyššího hodnocení v ČR.
V kontrastu s tímto pozitivním příkladem stojí české pobočky řetězců KFC, Burger King či McDonald’s, které zaostávají za svými kolegy v zahraničí. Například v Německu tyto firmy splňují ECC standardy, zatímco u nás ignorují nejen etické, ale i udržitelné trendy.
Na světě je každoročně zabito více než 72 miliard kuřat pro potřeby potravinářského průmyslu. Tato čísla z nich činí nejčastěji chovaná a zároveň nejvíce trpící hospodářská zvířata. Drtivá většina kuřat je chována v průmyslových halách s minimem prostoru, bez přirozeného světla a možností projevit přirozené chování.
Z tohoto množství je asi 90% chováno na maso, zbytek na vejce. U drůbeže chované pro vejce mají malí kohouti ten nekratší život. Samčí kuřata jsou považována za odpad a jsou likvidována ihned po vylíhnutí. A to buď plynováním (kuřata jsou vystavena vysokým koncentracím oxidu uhličitého) nebo rozemletím (kuřata jsou živá vhazována do drticího stroje, tzv. macerátoru, který je okamžitě usmrtí).
Slepice nejsou ve svém osudu osamocené. Nedávno vyšla kniha známého filosofa Petera Singera “Consider the Turkey”, která se věnuje životu krůt. I krůty jsou geneticky šlechtěny pro nadměrný růst prsou, což vede k tomu, že samci nejsou schopni přirozené reprodukce. To se řeší umělou inseminací, která zahrnuje manuální stimulaci samců a následné umělé oplodnění samic.
Zájemci pochopení celého systému potravinářské produkce masa si mohou najít knihu “Farmageddon: The True Cost of Cheap Meat” od Philippa Lymberyho a Isabel Oakeshott, která ukazuje realitu průmyslového zemědělství a jeho dopady na životní prostředí, zdraví lidí a welfare zvířat. V názvu knihy je obsažena klíčová myšlenka – to, že je dnes maso v supermarketech a fastfoodech relativně levné, je vykoupeno obrovským utrpením zvířat a ničením životního prostředí.
Foto: Daniel Dočekal, ilustrace (DALL E 3)