Mezi ohrožené rostliny patří orchideje, ale i některé odrůdy ananasu a mnoho dalších důležitých plodin. Pozitivní zprávou naopak je, že z celkového předpokládaného množství hub jich byla objevena zatím asi jen desetina.
Podle studie londýnské Královské botanické zahrady Kew, shrnující poznatky 200 vědců ze 30 zemí světa, je z téměř 19 000 nových druhů rostlin a hub objevených od roku 2020 77 % považováno za ohrožené.
Specialistka na ohrožené druhy doktorka Matilda Brownová připomíná, že rostliny jsou naprostým základem každého aspektu života lidí. Stále více je ohrožuje změna klimatu a ztráta biologické rozmanitosti. „Když uvážíme, že devět z deseti léků pochází z rostlin, tak to, čemu potenciálně přihlížíme, je ztráta poloviny všech našich budoucích léků,“ varuje Brownová.
Vědci pracovali s nejkomplexnější databází rostlin World Checklist of Vascular Plants a seznamem ohrožených druhů Red List of Threatened Species, výsledkem je řada extrapolovaných předpovědí o riziku vyhynutí. Analýza dat také naznačuje, že na světě může být až 2,5 milionu druhů hub, z nichž 90 % ještě nebylo objeveno.
Botanici nalezli asi 100 000 nových druhů rostlin, které ještě musí být formálně klasifikovány. Mezi nedávné objevy patří největší leknín na světě Victoriana boliviana a houba Hydnum reginae vyskytující se pouze v anglickém hrabství Surrey. Zpráva také identifikovala více než 30 „bílých míst“, které botanici ještě neprozkoumali. Většinou jde o území v tropické Asii, včetně Nové Guineje a Vietnamu.
Odborníci se hodlají zaměřit na říši hub, její zkoumání má poodhalit skrytá zákoutí oblasti biologické rozmanitosti. Analyzovali environmentální DNA ze vzorků půdy po celém světě a studovali je pomocí genomiky a strojového učení. Dosud bylo pojmenováno pouze 155 000 druhů hub. Potenciál hub je obrovský, například jejich schopnost konzumovat plasty nebo jejich role ve farmaceutickém průmyslu může změnit budoucnost.
Před možným vymizením z planety jsou podle webu Greenmatters káva, kakao a avokádo. Několik zde citovaných pesimistických studií poukazuje na fakt, že v ohrožení jsou středo a jihoamerické divoké varianty populárních plodin jako jsou i brambory, avokádo, divoké fazole, tykev, chilli papričky, rajčata a banány. Nejvíce ohrožené jsou původní odrůdy vanilky a bavlny.
Podle jiné studie 40 % všech jedlých plodin čelí bezprostřednímu vyhynutí v důsledku neustále se měnících klimatických podmínek. Změna klimatu znamená jiné povětrnostní podmínky, dobré klima pro škůdce a choroby, se kterými se mnohé plodiny těžko vypořádávají. Pokud má lidstvo v budoucnu dobře prosperovat, musíme být systémy produkce potravin rozmanitější, odolnější a ekologicky udržitelnější.
Foto: Daniel Dočekal, ilustrace (DALL E 3)