“R” jako repete Pavla Maurera

7. 10. 2021  |  mnecas
Pavel Maurer

Tohle písmeno může být začátkem slova “robot”, které vymyslel Karel Čapek pro celý svět, nebo “rozum”, nebo třeba “rebeka” (ať si přeloží každý sám podle vlastních zkušeností), nebo “relativita”, za kterou je nám zodpovědný Albert Einstein, nebo také, protože píšu hlavně o gastronomii, tak například “rum, rukola, rybíz, romadúr, rýže, rebarbora, ryba, řízek (slovensky rezeň), rozmarýn, rajská.. a tak dále.

Mně ale nedávno zaujal malý podnik Rcafé v pražském Florentinu, kde mi vysvětlili, že “R” pro ně znamená “recyklace, redukce, reuse (znovupoužití)”, prostě všechno, co nějak souvisí s udržitelným rozvojem, šetřením naší planety, zbytečném nevyhazování věcí, mají odpovědný vztah k vodě a plýtvání čímkoli vůbec. To je velmi důležité. Skvělá informace je, že tohle stále více zajímá nejen mladou generaci, ale také velké globální firmy. Pokud totiž nezbrzdíme plýtvání, je dost pravděpodobné, že se sami zahltíme svými přebytky.

 

 

Když se na to podívám striktně kulinárně a také šetrně, pak tenhle nenápadný podnik má interiér a design z materiálů, které by také mohly klidně skončit na smetišti. A přitom, třeba rezavý vlnitý plech jako design stěn je mi sympatický, promyšleně vybraná přírodní vína zapadají do konceptu a pak je tu pro mne jednoduchý a přitom okouzlující denní jídelní lístek, jehož koncept preferuje většina nejlepších restaurací světa. Strategie “méně je více” a lokální suroviny především!

 

 

Takže pro ukázku pouze pár položek: maso, ryba, vegetarián, polévka, dezert. Speciality mezinárodní a lokální kuchyně. Z toho si vybere prakticky každý. Restaurace neplýtvá zbytečným přepychem dlouhých meníček, ale jde přímo – rovnou k věci! No, a pochopitelně to musí přichystat někdo, kdo to fakt umí – pokud nemáte zkušené chefa, sommeliéra a milou obsluhu, tak si, bohužel, můžete vymýšlet co chcete a stejně to nebude stát za nic!

 

Pavel Maurer