Stále čteme o tom, jak jíst lépe, jak jíst zdravěji a jak jíst udržitelně. Možnou odpověď nabízí farma Rybí zahrada v Lážovicích na Berounsku, která provozuje akvaponický chov ryb.
Výsledkem nového přístupu jsou nejen chutné a zdravé ryby, ale i systém, který zároveň šetří vodní zdroje i životní prostředí. Ani rybí zbytky zde nepřijdou nazmar, vyrábí se z nich kvalitní krmivo pro psy, v přípravě je zpracovávání rybích kůží.
„Princip akvaponie je vlastně velmi jednoduchý, kopíruje procesy probíhající ve volné přírodě. Voda, v které jsou ryby chovány, se přirozeně znečišťuje. Je proto přes mechanickou filtraci, odstraňující tuhé odpady, čerpána do patra, kde se nachází hydroponická část s rostlinami,“ začíná prohlídku Rybí zahrady Lukáš Vyhnanovský, který zde působí jako obchodní zástupce.
Voda očištěná od pevných odpadů prochází biofiltrem, který poskytuje povrch pro bakterie, které přeměňují odpadní produkty ryb v živiny, které jsou pro rostliny využitelné. Jejich kořenový systém vodu vyčistí a odstraní z ní všechny škodlivé látky.
Čistá voda se přes systém ohřevu vrací zpět k rybám. Voda neustále cirkuluje dokola a tvoří uzavřený ekosystém. Jelikož by umělá hnojiva uškodila jak rostlinám, tak rybám, funguje celý systém bez chemie nebo škodlivých příkrmů.
Pojem akvaponie znamená tedy spojení chovu ryb a pěstování rostlin bez půdy, slovo vzniklo kombinací pojmů akvakultura a hydroponie.
Výsledkem jsou zdravé a chutné ryby. Ty jsou chovány v optimálních podmínkách pro rozvoj a růst což zahrnuje správnou teplotu vody, šetrné zacházení, dostatek prostoru, kvalitní krmení a v neposlední řadě i šetrný způsob usmrcování – žádné plácání paličkou zde neprobíhá.
K dostání jsou i tropické ryby, především sumeček africký a tilápie nilská. Ze známějších ryb pak tradiční kapr, jeseter sibiřský nebo pstruh lososovitý. A velký potenciál má druh původně z Austrálie, který tu již nějakou dobu chovají: bručoun sladkovodní.
„Máme zde jedno hejno bručouna sladkovodního, se kterým se nyní učíme pracovat a rozmnožovat, než ho zařadíme do naší nabídky. Podle dostupných materiálů nemá horní hranici omega 3, které si ukládá pod kůží. Běžně si ryby omega 3 ukládají z potravy a pak je také spalují. Bručoun by v tomto měl být specifický a snažíme si to momentálně ověřit i podle našich rozborů,“ říká Lukáš Vyhnanovský.
Začátky Rybí zahrady v roce 2017 přitom nebyly vůbec jednoduché. Tehdy u nás totiž nebylo moc odborníků, kteří by akvaponii doopravdy rozuměli. A tak trojice zakladatelů Jan Dušek, Michal Hrášek a Petr Velich a jejich tým museli na začátku na spoustu věcí přijít sami. Přitom počáteční investice rozhodně nebyly malé, pohybovaly se v řádech desítek milionů korun.
A tak jako spoustu jiných provozů, i v Rybí zahradě se museli popasovat s Covidem. „Ten sice zastavil prodeje do gastra a celý náš akvarijní program, ale na druhou stranu nám pomohl v rozvoji našeho eshopu,“ říká Lukáš Vyhnanovský.
V současné době je kapacita Rybí zahrady 320 tun ryb a 36 tun zeleniny ročně. V případně větší poptávky je však možnost tuto kapacitu ještě navýšit.
A když už jsme zmínili zeleninu, i ta stojí za povšimnutí. V Rybí zahradě se krom oblíbených salátů nebo bazalky věnují pěstování „asijských“ plodin, jako je mangold, koriandr nebo pak choi. V nabídce mají i tzv. microgreens, neboli jedlé klíčky. „Máme jich momentálně v nabídce 15. Nejznámější je u nás asi řeřicha, kterou si na okně pěstovali už i naše babičky, ale jsou zde i mnohem zajímavější rostliny například koriandr a slunečnice. Tyto mladé klíčky mají nejintenzivnější chuť a největší obsah vitamínů a antioxidantů,“ vysvětluje Lukáš Vyhnanovský s tím, že jejich zelenina sbírá prestižní česká ocenění. Mix salátů získal ocenění Regionální potravina; mangold či mix bazalky zase získaly ocenění Klasa.
Rybí zahrada je dnes již etablovaným dodavatelem známých podniků, jako například Levitate, Vinograf, The Artisan nebo Sensa fine bistro. Jejich nabídku naleznete také na portálech Scuk a Boxxi a v celé řadě menších farmářských obchodů. Hojně spolupracují se známým kuchařem Zdeňkem Křížkem, který pro vymýšlel také recepty pro nově otevřené bistro, které naleznete na dejvickém Kulaťáku. A plány Rybí zahrady tímto nekončí. „Chceme rozšířit naši síť bister v Praze a do větších měst v ČR. Chceme se také ještě více zaměřit na zefektivnění cirkularity naší farmy a například z odpadních kalů, které jsou vysoce bohaté na živiny, vytvořit hnojivo pro komerční účely,“ uzavírá Lukáš Vyhnanovský.
Autor: Filip Brož