Delikátně udržitelné recepty z Green Table: Kedlubnová polévka

22. 7. 2023  |  Redakce

Miluše Makó, přední česká (nebo spíš moravská) kuchařka specializovaná na vegetariánskou kuchyni, připravuje v restauraci Green Table lahodné menu bez masa. A protože redakce Ecoisty je v Green Table jako doma, požádali jsme paní šéfkuchařku o pár jejích sustainable receptů. 

Suroviny na 5 větších porcí 

  • 1 cibule
  • 3 větší brambory
  • 3 kedlubny i s listy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru ( lze připravit jen ze slupek a divokého koření)
  • 50 g másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • čerstvé bylinky na dozdobení, velice se hodí pažitka
  • kapka olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  1. Brambory a kedlubny oloupejte a nakrájejte na kostky, mohou být větší a nepravidelné, polévka se bude mixovat. 
  2. Vše vložte na plech a zakápněte olivovým olejem, dejte péct do trouby na 200° c na 20 minut dokud nechytnou brambory a kedlubny zlatou barvu. 
  3. Cibulku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, které nechte na másle zesklovatět
  4. Poté přidejte upečené brambory a kedlubny, osolte, opepřete a zalijte vývarem.
  5. Na mírném ohni duste květák s bramborami, dokud vše nezměkne. 
  6. Pokud se vám vývar moc vyvaří, stačí už jen podlet troškou vody. 
  7. Polévku rozmixujte do hladka a dochuťte česnekem a bylinkami, na závěr ji zjemníte zakysanou smetanou. 
  8. Kedlubnové listy nakrájejte na tenké plátky a lehce opečte na kapce olivového oleje a jen osolte a opepřete, dodají polévce krásný decor a jemnou chuť. 

Tip :

  • kedlubna upečením ztratí štiplavé aroma a lépe se rozvine její chuť
  •  pokud chcete veganskou variantu, použijte místo másla buď vegan máslo, nebo jen olivový olej a   namísto smetany můžete použít rostlinný jogurt, nebo vegan smetanu
  •  polévka se hodí i jako vydatná večeře s domácím pečivem

Foto: Green Table