Delikátně udržitelné recepty z Green Table: Karotkové krokety, grenaille a koprová majonéza

18. 8. 2023  |  Redakce

Miluše Makó, přední česká (nebo spíš moravská) kuchařka specializovaná na vegetariánskou kuchyni, připravuje v restauraci Green Table lahodné menu bez masa. A protože redakce Ecoisty je v Green Table jako doma, požádali jsme paní šéfkuchařku o pár jejích sustainable receptů. 

Karotkové krokety

Suroviny: 

250g mrkve, 200g blaťáckého zlata, 1 vejce z louky, sůl, bílý pepř, 2 lžičky lahůdkového droždí, 50g ovesné bezlepkové mouky, špetka muškátového oříšku, 1 menší svazek petrželky, máslo na opékání

Postup : 

  1. Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, blaťácké zlato nastrouháme stejně a vše dáme do větší misky, aby se nám směs lépe míchala. Přidáme 1 vejce z louky, sů, bílý pepř, lahůdkové droždí , špetku muškátového oříšku a nasekanou petrželku. Vše promícháme a lehce zahustíme ovesnou moukou. 
  2. Ze směsi tvarujeme malé válečky, pokud se nám směs lepí na ruce, je dobré si je navlhčit pokaždé, když tvarujeme kroketku. 
  3. Kroketky opékáme pomalu na másle do zlatova a ihned podáváme. 

Grenaille z trouby  

Suroviny: 600g grenaillí, 3 větvičky tymiánu, 1 větvička rozmarýnu, pár kapek olivového oleje, hrubozrnná sůl

Postup :

  1. Brambory omyjte a lehce osušte.
  2. Připravte si malý plech a dejte do něj brambory, pokapejte olivovým olejem a lehce osolte. 
  3. Nasekejte tymián a rozmarýn na jemno, bez tvrdých částí.
  4. Předehřejte si troubu na 250°c a dejte brambory péct. 
  5. Brambory pečte do zlatova, pokud neseženete grenaille, vyberte v obchodě menší, stejně velké brambory. 
  6. Brambory pečte do zlatova. 

Koprová majonéza z lilku 

Suroviny : 2 větší lilky, sůl kala namak, olivový olej, šťávu z jednoho citrónu, 4 lžičky agáve sirupu

Postup : 

  1. Lilky rozpulte podélně a dejte je péct na 15 minut pokapané olivovým olejem do trouby na 20 minut na 200°c.
  2. Lilky nechte vychladnout a dejte je na kousky do mixéru, zakápněte citronovou šťávou a dosolte solí kala namak, která nám dodá výraznou žloutkovou chuť. Lehce doslaďte agáve sirupem a rozmixujte do hladka. 
  3. Majonézu před podáváním vychlaďte v lednici.

TIP: Dostali jste chuť vařit? Můžete zkusit i Delikátně udržitelné recepty z Green Table: Jahodové knedlíkyDelikátně udržitelné recepty z Green Table: Kedlubnová polévka

Foto: Green Table