Delikátně udržitelné recepty z Green Table: Jahodové knedlíky

26. 7. 2023  |  Redakce

Miluše Makó, přední česká (nebo spíš moravská) kuchařka specializovaná na vegetariánskou kuchyni, připravuje v restauraci Green Table lahodné menu bez masa. A protože redakce Ecoisty je v Green Table jako doma, požádali jsme paní šéfkuchařku o pár jejích sustainable receptů. 

Lehké jahodové knedlíky  se studenou jahodovou omáčkou

Suroviny na pět porcí 

Těsto na knedlíky 

  • 250g měkkého tvarohu
  • 1 vejce z louky
  • 160g hrubé mouky
  • 300g čerstvých jahod
  1. Kůra z jednoho citronu V míse smícháme tvaroh, hrubou mouku, vejce, kůru z citronu a vytvoříme jemné těsto, pokud se nám ještě lepí, tak přidáme ještě trošku mouky. 
  2. Těsto rozdělíme na malé kousky nejlépe kartou. Uděláme v nich důlky a do každého kousku zabalíme omytou jahodu. 
  3. Do hrnce dáme vařit vodu  a jemně osolíme. 
  4. Až voda začne vařit, vhodíme do ní knedlíky a vaříme je přibližně 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu. 
  5. Poté je vyndáme z vody a ihned podáváme. 

Na omáčku 

  • 0,5 kvalitní jogurt
  • 0,5 12% smetany
  • 200g jahod
  • 1 vanilkový cukr
  1. V mixéru smícháme očištěné jahody, jogurt, smetanu a vanilkový cukr. Vše rozmixujte do hladka a dejte před podáváním vychladit do lednice. 
  2. Podávejte s teplými knedlíky, máslem a jahodami. 

Na dohotovení:  máslo na podávání, špetka soli do vody na knedlíky, zbylé jahody na decor, pár lístků máty, popřípadě trošku cukru. 

Tip: 

. knedlíčky jsou sladké od jahod, tak je není potřeba již tolik sladit

. jsou skvělé i opečené na másle

. místo jahod můžete použít jakékoli sezónní ovoce, skvělé jsou i maliny nebo meruňky

Foto: Green Table