Jídlo, cestování, vytápění domu či bytu. Jaká je uhlíková stopa těchto činností a jak se při nich můžeme chovat šetrněji ke klimatu?
Když řídíte auto, koupíte si tenisky nebo grilujete steak, přispíváte k emisím oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů do atmosféry. Je to vaše do jisté míry osobní uhlíková stopa. Mnoho zemí, institucí a firem se zavázalo snížit emise, Evropská unie si dokonce stanovila cíl být „klimaticky neutrální“ do roku 2050.
Jako jednotlivec můžete také snížit svou uhlíkovou stopu. Chcete vědět jak? Poradí vám web EU.
Nejprve si vyjasněme, o čem se tu vlastně bavíme. Skleníkové plyny jsou emitovány při výrobě a spotřebě zboží a služeb. “Uhlíková stopa” je koncept používaný ke kvantifikaci dopadu činnosti, osoby nebo země na změnu klimatu.
Kolik uhlíku je emitováno při produkci vašeho trička, jídla nebo telefonu? Množství uhlíku bude záviset na volbě výroby i spotřeby. Vezmeme-li příklad z dopravy, letadlo vyprodukuje 285 g uhlíku na kilometr oproti 104 g u auta a 14 g u vlaku. Totéž platí pro druhy masa nebo ryb, které jíte, nebo typ džín, které si koupíte.
Sedm miliard lidí na světě spotřebovává různé množství zdrojů planety. Podle předpovědí Organizace spojených národů by světová populace mohla v roce 2050 dosáhnout 9,7 miliardy lidí a do roku 2100 více než 11 miliard. Rostoucí populace zvyšuje emise a vyčerpává zdroje planety. Už jen proto, že světová populace se za poslední půlstoletí zdvojnásobila a přitom se zdvojnásobilo množství masa, které průměrný “obyvatel Země” zkonzumuje. Spotřeba masa a s ním související uhlíková stopa (a utrpení zvířat) se tak například zvedla čtyřikrát.
Zvýšené emise skleníkových plynů mají přímý dopad na globální oteplování, urychlují změnu klimatu. Každý z nás tak může přispět k boji proti globálnímu oteplování tím, že v každodenním životě učiní rozhodnutí ke klimatu šetrná. Zde je několik tipů:
1. Jídlo: Konzumujte místní a sezónní produkty, v zimě tedy zapomeňte například na jahody. Omezte konzumaci masa, zejména hovězího, vyberte si ryby z udržitelného rybolovu. Používejte opakovaně použitelné nákupní tašky a vyhněte se produktům, které jsou zabalené ve zbytečně velkém množství plastu. A hlavně se ujistěte, že kupujete pouze to, co potřebujete, abyste předešli zbytečnému plýtvání (v EU se ročně vyhodí třetina vyprodukovaných potravin, v USA 40%).
2. Oblečení: Dobře se o své oblečení starejte, ať vám déle vydrží. Zkuste ho také kupovat z druhé ruky nebo alespoň nakupujte zodpovědně vyrobené oblečení, například to z recyklovaného materiálu nebo s ekologickou certifikací.
3. Doprava: Jezděte více na kole nebo použijte městskou hromadnou dopravu, případně na kratší vzdálenosti choďte pěšky. Přemýšlejte o tom, kdy vyrážíte se svým autem a zda je to opravdu nutné. Příští dovolenou můžete zkusit naplánovat s využitím vlakového spojení.
4. Energie: Snižte teplotu v bytě či domě o 1° C, to je nezanedbatelný přínos. Sprchujte se kratší dobu, neplýtvejte vodou. Jak na to? Tak třeba během čištění zubů nebo nádobí vypněte vodu. Odpojte svá nepožívaná elektronická zařízení ze sítě a nenechávejte telefon nabíjet, když je baterie na 100 %. Neukládejte zbytečná data v cloudu . Vybírejte energeticky účinné produkty se štítkem „A“.
Není to žádná věda, ale pokud tyhle jednoduché kroky udělá každý, v důsledku to způsobí velkou změnu. Vždyť od doby, kdy začala válka na Ukrajině, jsme zásadně omezili spotřebu zemního plynu. Průmysl se nezastavil, domácnosti nemrzly – prostě jsme “jen” začali s plynem více šetřit.
Autor: Jan Handl
Foto: Daniel Dočekal, ilustrace